'En wie houdt er nou de stad schoon?'
Door Corrie de Leeuw (Eindhovensdagblad.nl)

EINDHOVEN - Harrie van den Boogaards rondje door de stad zat er net op. De Eindhovense Ergon-medewerker had zijn veegwagen binnengezet, en zijn eigen auto naar buiten gereden. Ging vervolgens nog even naar de kantine om een sigaretje te roken, want op het terrein mag dat niet. Toen kwam de knal.


'Het was meer een dreun', zegt Van den Boogaard. 'Ik rende de kantine uit en keek opzij. Meteen zag ik een massa rook. We hebben geluk gehad, want binnen twintig seconden was het hele pand vol dikke zwarte rook. We hadden wel kunnen stikken.' Fred de Ruijter, leider van de schoonmaakploeg binnenstad, lijkt het allemaal niet te kunnen bevatten. 'We dachten dat er een explosie was op de milieustraat. Maar toen we buiten stonden, zagen we de rook uit onze éigen loods komen.' 'We gingen nog naar binnen maar er was geen redden meer aan. Ik heb vanuit mijn kantoortje de brandweer gebeld. Het vuur greep zo snel om zich heen dat ik naar buiten ben gerend en met mijn gsm opnieuw naar de brandweer ben gaan bellen. Dat zoiets zo hard kan gaan, dat is niet te geloven.' Starend naar de troosteloze smeulende massa zegt hij: 'En nu ben ik alles kwijt. 'Houd Eindhoven schoon' stond er op onze auto's. Maar ik heb echt geen idee hoe we dat nu moeten doen.' Terwijl op de Kanaaldijk-Zuid treurnis de boventoon voerde, vermaakte het in groten getale toegestroomde publiek zich op de Kanaaldijk-Noord prima. Roet en as werden richting Geldropseweg geblazen, dus het uitzicht was perfect. Vanuit Lakerlopen werden de eerste blikjes bier aangevoerd en al gauw stond het van Praxis tot Gamma zwart van de ramptoeristen. En ook aan de Stratumse kant van het kanaal trotseerden velen de roetwolken. Verhalen slingerden links en rechts door de menigte. 'Wanne rook, ge zoudt zeggen dat het 't WTC waor', was een veelgehoorde kreet. En allerhande versies over al dan niet vrijkomende gifgassen en asbest pingpongden heen en weer, samen met verdenkingen over de oorzaak. Spontaan aangesmeuld vanuit de glasbak ('Dè krijdde mì die zon'), broeiend groen of 'angestokt' door concurrerende oud-ijzerboeren. De brandweer is de brand na een goed uur meester. Na overleg met loco-burgemeester Nico van der Spek mag de zaak gecontroleerd uitbranden. Alle gevaarlijke materialen blijken op veilige afstand van de brand te staan.

Zware kraan
Het overtollige water wordt weer terug het kanaal ingeloodst, de slangen verdwijnen in de trucks en de trucks verdwijnen in de verte. Alleen de ladderwagens blijven, plus een zware kraan die de nog overeindstaande verkoolde wanden een voor een omver zal trekken. Tussen de grote wielen staan wat gedrongen types. Borstelig haar, leren jekkers, grove handen, het zijn de werknemers van de loods. Eentje bijt bedroefd in zijn blikje Fanta. 'Dè wordt weer reorganiseren', zegt hij gelaten.

Hieronder een korte foto impressie.
Jan070402_001.jpg (49131 bytes)
Jan070402_003.jpg (44485 bytes)
Jan070402_004.jpg (55376 bytes)
Jan070402_005.jpg (58510 bytes)
Jan070402_006.jpg (59338 bytes)
Jan070402_007.jpg (57112 bytes)
Jan070402_008.jpg (70438 bytes)

Foto's: Jan de Groot

Terugknop.gif (309 bytes) (C)2002 Digital Video Network / Studio 4